nedeľa 19. mája 2013

TARAS BUĽBA, N. V. GOGOĽ



Počas vedecko-pedagogickej práce na katedre sa Gogoľ do hĺbky venoval dejinám Ukrajiny. V historickej novele o zápalistom kozákovi Tarasovi hrá ústrednú rolu vlastenectvo a heroizmus. Bojujú proti poľskému tlaku, ktorý sa chce zmocniť nielen krajiny. Ukrajinci sa snažia o zjednotenie s ruským bratom.
Moje poznámky k tomuto dielu sú diétne. Aj v tých najväčších dielach sa čitateľ stretáva s krutosťou, ktorá neodmysliteľne patrí do života ľudstva. Pre krutosť a mučenie moje nervy visia na šibenici, kríži, stoja v aréne a podobne, najmä keď viem, že autor sa nehrá iba s vlastnou fantáziou. Peklo (Dante), Titus Andronicus (verím, že Shakespeare si viac vymýšľal) alebo Quo Vadis (nezabudnuteľná aréna od Sienkewizca), to sú knihy, čo vo mne zanechali príšerné predstavy, zároveň pochopenie nutnosti vznikania smerov s cieľom duchovného spasenia za hriechy.
A aj napriek surovosti na mňa príbeh pôsobil roztomilo. Možno ešte doznievali vo mne kúzla stríg alebo iná čertovina. Napríklad toto autorove slovné kúzlo o Andrijovi, ktorý zradil vlasteneckú náruživosť svojho otca Tarasa, keď sa zaľúbil do Poľky:

Prekypujúc slastným až nadpozemským šťastím, ľúbal Andrij milované žiadúce ústa, ktoré k nemu prilipli a neváhali opätovať jeho bozky. Devine ústa odpovedali rovnako a v bozku, v ktorom sa ich pery spojili, obaja pocítili to, čo je človeku za celý život súdené pocítiť iba jediný raz.

Kniha je z hľadiska histórie zo života kozákov prínosná, ale čo mravný odkaz? Je výrazný: milujme svoju vlasť. Hyperbolizácia v Tarasovi Buľbovi viditeľne káže stavať lásku k vlastenectvu nad osobnými záujmami, akou je rodina a deti. O takejto mravnej prevahe dnes sotva sníva minimálne Európa, presahuje tiež Schillerove chápanie krásy, v ktorej hrá úlohu súcit a šľachetnosť voči jednotlivcovi. William Tell poznal, aké je miesto jeho rodiny. No zároveň je to chmúrna a krivá vlastnosť nášho sveta, jedni až priveľmi komicky maľujú lásku k svojmu kraju a iní naopak. Heroizmus nikdy nebýval takým pasívnym činiteľom, akým je v dnešných časoch. Hrdinami sa stávame iba v ubiehajúcom vlaku vo vlastných predstavách, keď usíname alebo pri výstupe na vrch hory. Tak, ako sa deti stávajú najostrejšími kritikmi rodičov, tak sa my, Slováci, stávame kritikmi svojej vlasti. Teraz si treba zodpovedať otázku, kto to myslí zámerne a kto iba z rozmaru. Napriek životu v cudzine Gogoľ zostáva srdcom a písmom v ruských končinách, a to je hlavný význam i dôvod vzniku takéhoto príbehu.

Dejinám Ruska sa venoval aj Gogoľov dobrý priateľ, velikán ruskej literatúry, Alexander Puškin v diele Kapitánova dcéra.

Obsah Tarasa Buľbu na stránke Wikipedii: http://sk.wikipedia.org/wiki/Taras_Bu%C4%BEba

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára